Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ηλεκτρονικές ταυτότητες και δημοκρατικές ελευθερίες



Εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενώ ο κόσμος φαίνεται «μουδιασμένος» από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του «Δόγματος του Σοκ» η ελλαδική κυβέρνηση επανεμφανίζει το θέμα των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων ως απαραίτητο προαπαιτούμενο για μια αποτελεσματική «ηλεκτρονική διακυβέρνηση»
Οι ηλεκτρονικές ταυτότητες έχουν παρουσιάσει μια ανησυχητική εξέλιξη παγκοσμίως. Σχεδόν πάνω από 2.2 δις άνθρωποι ή το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αποκτήσει «έξυπνες» ηλεκτρονικές ταυτότητες. Μέχρι το 2012 σύμφωνα με τους τρέχοντες σχεδιασμούς πάνω από το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού θα διαθέτει ηλεκτρονικές ταυτότητες.
Εκστρατείες έχουν ξεκινήσει σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανάδειξη των προβλημάτων αυτών των ταυτοτήτων αναδεικνύοντας την παρακολούθηση της ιδιωτικότητας, την απάτη, την...
μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε απόρρητα δεδομένα, το οργανωμένο έγκλημα την αναξιοπιστία της βιομετρικής αναγνώρισης κλπ. πιστεύοντας ότι η υποχρεωτική έκδοση τέτοιων ταυτοτήτων δεν θα εφαρμοστεί.
Αυτά τα προβλήματα όμως δεν αφορούν τις κυβερνήσεις αλλά εμάς τους πολίτες και μόνον.
Διεθνής Πρωτοβουλία
Ίσως αξίζει να μάθουμε περισσότερα βλέποντας τι γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν φαίνεται να έχει δημοσιευθεί κάποια αξιόλογη και συγκεντρωτική έρευνα για το παγκόσμιο πρόγραμμα ηλεκτρονικού φακελώματος δια της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ταυτότητας.
Παρόλα αυτά αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι το προηγμένο ηλεκτρονικό αυτό ελέγχου παρουσιάζεται ως αναγκαία λύση σε πάμπτωχες χώρες, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται σε χάος, άλλες σε εμφύλιο, σε μικρές αλλά και μεγάλες. Εμφανίζονται σε έθνη με τεράστια πολιτισμικές διαφορές, σε κράτη πού είναι σχεδόν προ-βιομηχανικά και υπανάπτυκτα κάνοντας την αρχή από τα ισλαμικά έθνη. Γ
Για παράδειγμα τον Ιούνιο του 2009 η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε στην έκδοση βιομετρικών ηλεκτρονικών ταυτοτήτων μέχρι το 2011 καταγράφοντας τα δεδομένα 1.2 δις ανθρώπων μέσα σε 18 μήνες.
Υπάρχουν ωστόσο και «γκρίζες» περιοχές όπου λόγω ασάφειας του σχετικού νομοσχεδίου (σκόπιμα όχι αποσαφηνισμένου)  όπως οι  ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία.
Ο ρόλος του ΔΝΤ και άλλων διεθνών Οργάνων
Η ταυτόχρονη εισαγωγή παρόμοιων ταυτοτήτων στη ζωή τόσων πολλών λαών δε μοιάζει να είναι απλή σύμπτωση καθώς αν ήταν απλώς μια πρωτοβουλία μεμονωμένων κρατών να αναβαθμίζουν περιοδικά το σύστημα των ταυτοτήτων τους για τους δικούς τους λόγους θα απαιτούσε τουλάχιστον κάποια δεκαετία. Γιατί όμως αυτή η βιασύνη?
Μέσα από έρευνα ήρθε στο φως ότι στην περίπτωση της Ουγκάντας η εφαρμογή της έκδοσης νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων προέρχεται μέσα από Μνημόνια Κατανόησης που απέστειλε το ΔΝΤ ως μέρος της οικονομικής στήριξης της χώρας.
Μήπως το ΔΝΤ απαίτησε την εφαρμογή της υιοθέτησης βιομετρικών ταυτοτήτων υπό το πρόσχημα της πρόληψης και αποφυγής απάτης και ξεπλύματος χρήματος?
Τα οφέλη των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων –κατά τη δημόσια περιγραφή- είναι η διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος από τη πρόληψη απάτης και το δικαίωμα των φτωχών να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Η Ινδία για παράδειγμα –όπως επίσης και άλλες χώρες- έχει δηλώσει ότι την ανάγκη να σιγουρευτεί ότι η βοήθεια φτάνει στους προβλεπόμενους παραλήπτες και όχι να χάνεται σε κυκλώματα αδιαφανούς απάτης ξεπλύματος χρήματος.
Από την άλλη η Ε.Ε. έχει χρηματοδοτήσει την έκδοση βιομετρικών ταυτοτήτων στο Κογκό ισχυριζόμενη ότι βοηθά έτσι στη προαγωγή της ειρήνης παρακολουθώντας μέσω των ταυτοτήτων τους πρώην μαχητές και παραστρατιωτικούς στη χώρα.  Στη Ρουάντα πάλι, οι βιομετρικές ταυτότητες αποτέλεσαν το κύριο εργαλείο γενοκτονίας. Φανταστείτε πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μια γενοκτονία με μια ηλεκτρονική καταγραφή του πληθυσμού και με ένα σύστημα βιομετρικών ταυτοτήτων για την πρόληψη διαφυγής.  Η Ρουάντα είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα του πόσο
θανατηφόρες μπορεί να είναι αυτές οι ταυτότητες σε ένα κράτος στη δίνη εμφυλίου σπαραγμού καθώς επίσης μεγάλα ερωτηματικά εγείρει η ανάμειξη της Δύσης.
ΗΠΑ, Βρετανία και Ε.Ε.
Τον Ιούλιο 2005 κατά τη διάρκεια της Βρετανικής προεδρίας της Ε.Ε το Ην. Βασίλειο πρότεινε την εισαγωγή βιομετρικών ταυτοτήτων στην Ε.Ε. παρόλο που δεν υπήρχαν υποχρεωτικές δεσμεύσεις που να απορρέουν από τις Συνθήκες της .Ε.Ε  εκείνη την εποχή. Εφόσον δεν προσέκρουσε στη νομιμότητα, η πρόταση εκείνη με τον καιρό κατέληξε να γίνει υποχρεωτική πολιτική της Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος της Χάγης για τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια. Ωστόσο αυτές οι πολιτικές εξελίχθηκαν σε μυστικό πολύ πιο πέρα από την αναγνώριση και την ασφάλεια. Οι
ταυτότητες αυτές είναι μόνο ένα εργαλείο παρακολούθησης και καταγραφής της ζωής του ατόμου. Η βρετανική πρόταση του 2005 προαναγγέλλει τη μαζική συλλογή  προσωπικών δεδομένων σχετικά με τα ταξίδια, τις τραπεζικές συναλλαγές, τον εντοπισμό του κινητού τηλεφώνου, τα ιατρικά ιστορικά, τη χρήση του διαδικτύου, ποινικό μητρώο, δακτυλικά αποτυπώματα αλλά και ψηφιακή φωτογραφία.
Δυστυχώς δεν είναι μόνο οι λόγοι ασφάλειας και δικαιοσύνης που το υπαγορεύουν. Απλά μέχρι το 2014 υπάρχει πρόταση με την οποία η Ε.Ε. οφείλει να δημιουργήσει « μια Ευρω-Ατλαντική ζώνη συνεργασίας με τις ΗΠΑ στο επίπεδο της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης». Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι πολιτικές που αφορούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ατόμου στην Ευρώπη δεν θα αποφασίζονται στην Αθήνα, στο Λονδίνο , στη Ρώμη ή ακόμα και στις Βρυξέλλες αλλά σε μυστικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.
Θυμίζει αυτό μήπως κάτι από δημοκρατία όπως την γνωρίζουμε?
Τι κάνουν αυτές οι Ταυτότητες?
Οι νέες ταυτότητες είναι σαν μια υψηλής τεχνολογίας «συγκολλητική ουσία» που συνδέει βάσεις δεδομένων όλων των κρατών . Αυτή είναι η σημασία της λειτουργίας μιας «πολυ-λειτουργικής ταυτότητας» καθώς ο αριθμός μιας ταυτότητας είναι το κλειδί για τη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες  αλλά και σε όλες τις βάσεις δεδομένων. Μια ταυτότητα, ένας αριθμός μπορεί να παρακολουθεί ανθρώπους σε πολλαπλές δραστηριότητες σε όλο το φάσμα της καθημερινότητάς τους –εργασία, φορολογία, υγεία, τα πάντα.
Η αρχική καταγραφή του πληθυσμού θα γίνει ώστε να συνδέσει τις υπάρχουσες ξεχωριστές βάσεις δεδομένων. Οι κυβερνήσεις θέλουν να γνωρίζουν αν και ποιος έχει καταγραφεί και εάν έχουν ξαφνικά εμφανιστεί νέοι άνθρωποι για πρώτη φορά.
RFID Μια πανίσχυρη τεχνολογία παρακολούθησης
Ένα από τα εργαλεία παρακολούθησης του πολίτη είναι η ταυτότητα ραδιοσυχνότητας.
Μικρά τσιπάκια επιτρέπουν την ανάγνωση ενός σειριακού αριθμού αλλά και άλλων δεδομένων από απόσταση αρκετών μέτρων. Όταν τα μηχανήματα ανάγνωσης είναι συνδεδεμένα με ένα δίκτυο είναι δυνατόν να συγκεντρώσει ένα αρχείο της κίνησης ενός αντικειμένου ή ανθρώπου καταγράφοντας ώρα και τόπους όπου ανιχνεύεται ένα αντικείμενο με αυτό το τσιπάκι. Έτσι θα μπορεί να ανιχνεύεται το όνομα του κατόχου της ταυτότητας καθώς και όλες οι προσωπικές του πληροφορίες χωρίς τη συναίνεση αλλά κυρίως χωρίς να το γνωρίζει το άτομο. Καταστήματα στο εξωτερικό
έχουν τοποθετήσει καρτελάκια με τσιπάκι ραδιοσυχνότητας ώστε να δημιουργήσουν μια πανίσχυρη βάση δεδομένων κτίζοντας έτσι το αγοραστικό τους προφίλ.
Σύντομα λοιπόν θα μπορούν να ανιχνεύουν αλλά και να διαβάζουν την ηλεκτρονική ταυτότητα και οι κυβερνήσεις θα μπορούν να «πουλήσουν» τη επιβεβαίωση του σειριακού αριθμού της ταυτότητάς μας στις αγορές.
Δημιουργία προφίλ εργαζομένων από τους εργοδότες
Κάποιες εταιρίες ήδη εφαρμόζουν το σχεδιασμό του προφίλ των εργαζομένων αλλά και των υποψηφίων υπαλλήλων με τη βοήθεια ψυχομετρικών μεθόδων ώστε να διαθέτουν ένα εργατικό δυναμικό με το «σωστό» προφίλ και συμπεριφορές. Φανταστείτε πόσο θα διευκόλυνε τη διαδικασία του σχεδιασμού αυτού η χρήση ταυτοτήτων με ραδιοσυχνότητες εφόσον θα δημιουργεί για τα άτομα ένα προφίλ όλης της καθημερινότητάς τους.
Στην Βρετανία υπήρξαν πολυάριθμα παραδείγματα εργοδοτών που έκαναν διακρίσεις εις βάρος ατόμων στη βάση των πολιτικών πεποιθήσεων και των συνδικαλιστικών τους διασυνδέσεων ώστε ο Επίτροπος Πληροφοριών του Ην. Βασιλείου ανέδειξε ότι πολλές και ονομαστές εταιρίες είχαν αναμειχθεί σε αυτές τις παράνομες πρακτικές. Μπορεί κάποιος να φανταστεί τι θα συνέβαινε αν οι εργοδότες έκαναν χρήση δεδομένων που θα είχαν συλλεγεί από συστήματα ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και αναλύσεις κοινωνικών δικτυώσεων προκειμένου να δημιουργήσει το προφίλ του
προσωπικού, να βρει τους φίλους τους και τις όποιες επαφές και διασυνδέσεις τους?
Τι θα σήμαινε για τη κοινωνία και τον πολιτικό πολιτισμό αν ενώσεις εργοδοτών ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν και κάνουν διάκριση σε βάρος πολιτικών και συνδικαλιστικών αγωνιστών έτσι ώστε να μπορούν να δυσκολέψουν την ανεύρεση εργασίας γι αυτά τα άτομα? Είναι αυτό συμβατό με τη δημοκρατία?
Αντίδραση
Ας ανακεφαλαιώσουμε το σενάριο που περιγράψαμε πιο πάνω.
•       Οι ηλεκτρονικές ταυτότητες επιβάλλονται στη ζωή μας σαν μέρος ενός συντονισμένου διεθνούς προγράμματος πέρα από τη δημοκρατική επίβλεψη
•       Είναι απλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού του μετασχηματισμού της φύσης των κυβερνήσεων που θα μπορεί να διαχειρίζεται τις ζωές μας από πιο κοντά
•       Τη στιγμή που η δημοκρατία παραβιάζεται και καθίσταται ανίκανη εισάγεται ένας τεράστιος μηχανισμός για παρακολούθηση και έλεγχο των πολιτών.
•       Οι κυβερνητικές πολιτικές θα διαμορφώνονται σε διεθνές επίπεδο πέραν του επιπέδου των δημοκρατικών κυβερνήσεων, αφήνοντας πίσω το δημοκρατικό πολίτευμα όπως το γνωρίζαμε
Γι αυτό έχουμε ακόμα ευκαιρίες για αντίδραση εφόσον αναγνωρίζουμε τι δεν πάει καλά!!!
•       Να οργανωθούμε σε διεθνές επίπεδο,
•       πώς μπορούμε να αντισταθούμε αποτελεσματικά εάν περιοριστούμε απλά στις εγχώριες εκστρατείες?- Παρόλο που δεν υπάρχει οργανωμένη διεθνής εκστρατεία κατά του ηλεκτρονικού φακελώματος με εξαίρεση διασπασμένων φορέων και μεμονωμένων αντιφρονούντων  σ΄ όλες τις χώρες,. Ωστόσο αν δεν οργανωθούμε σύντομα αυτό θα προκαλέσει μια ανεπανόρθωτη ήττα στην ελευθερία και τη δημοκρατία. Η άλλη πλευρά θα νικήσει χωρίς καν να κερδίσει μια μάχη, όχι μόνο επειδή εμείς δεν διαθέτουμε στρατό να αγωνιστούμε αλλά γιατί ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί ότι
βρισκόμαστε σε  πόλεμο.
Είναι καιρός ομάδες και ακτιβιστές από διαφορετικά κράτη να αρχίσουν να χτίζουν ένα διεθνές δίκτυο αντίστασης.
Ας στραφούμε στις ενώσεις καταναλωτών που έχουν πάρει ανοιχτά θέση  για το συγκεκριμένο θέμα.
•       Να προβληματίσουμε τους γύρω μας κάνοντάς τους κοινωνούς του προβλήματος
Το παγκόσμιο πρόγραμμα βάσεων απορρήτων δεδομένων και παρακολούθησης έχει προχωρήσει τόσο επειδή υπάρχει έλλειψη επαγρύπνησης του κοινού.
Είναι πια καιρός να αναδεικνύουμε αυτό το θέμα, σε κάθε περίσταση, ώστε να προβληματίζουμε τον κόσμο για τη κυβερνητική πολιτική. Η επαγρύπνηση του κόσμου είναι ζωτικής σημασίας. Επιβάλλεται να πέφτει φως και προσοχή του κόσμου  σε ό,τι συμβαίνει σχετικά. Πολλές ομάδες αντιφρονούντων έχουν παρεκκλίνει στην καταπολέμηση της νομοθεσίας για τις ταυτότητες αντί να αγωνίζονται για τη επαγρύπνηση του κοινού. Κάποιες ομάδες εβρίσκονται σε αναζήτηση πιο αποτελεσματικών εναλλακτικών. Για παράδειγμα οι ενώσεις καταναλωτών θα μπορούσαν να
εναντιωθούν στη συλλογική συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων μέσα από διαμαρτυρίες καταναλωτών και μποϊκοτάζ σε προϊόντα. Είναι μια στρατηγική που έχει αποδειχτεί αποτελεσματική στο εξωτερικό καθώς οι  γιγάντιες κοινοπραξίες φοβούνται τους καταναλωτές και απεχθάνονται τη δυσφήμιση . Να θυμόμαστε πάντα ότι στο οικονομικό μας σύστημα έχουμε μεγαλύτερη δύναμη σαν καταναλωτές απ΄ ό,τι σαν ψηφοφόροι.
•       Να αποκαλύψουμε το σκεπτικό των ανθρώπων που σχεδιάζουν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακελώματος
Ο σκοπός λοιπόν των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων είναι η δημιουργία ενός λεπτομερούς αρχείου των κινήσεων και δραστηριοτήτων μας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσω της βιομηχανίας ταυτοτήτων ραδιοσυχνοτήτων. Τι είδους μυαλά και προσωπικότητες θα ήθελαν ένα τέτοιο πράγμα?
Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι οι πολιτικοί μας καθόλου δεν θίγονται ούτε ενοχλούνται από αποκαλύψεις των ενεργειών τους αλλά σίγουρα δεν μπορούν να ανεχθούν το ξεμπρόστιασμα της ψυχολογίας τους.
Όταν λέτε τι συμβαίνει μπορεί να σας αποκαλέσουν γραφικούς και «συνομωσιολόγους»  αλλά εάν πείτε ότι η ηγεσία σας είναι ανήθικη, διεφθαρμένη και ικανή για όλα κανείς δεν θα σας αμφισβητήσει.
Για ποιο λόγο πρέπει οι ταγοί μας να είναι τόσο παρανοϊκοί όσον αφορά τη δράση των απλών πολιτών? Γιατί πρέπει όλοι μας να παρακολουθούμαστε? Τι δεν πάει καλά στους εγκεφάλους τους     ώστε να μας θεωρούν ύποπτους και να μας μεταχειρίζονται σαν εγκληματίες? Γιατί είναι τόσο μισάνθρωποι? Γιατί άραγε κανονικοί άνθρωποι σας εμάς να  είναι τόσο επικίνδυνοι και απειλητικοί?
•       Μη χρησιμοποιείτε κάρτες, μόνο μετρητά
Είναι ασύλληπτο πώς τόσοι άνθρωποι οικειοθελώς έχουν συνεργαστεί μέχρι σήμερα εκχωρώντας προσωπικές τους πληροφορίες, συμβάλλοντας στη παρακολούθηση της ιδιωτικής τους ζωής. Προσπαθείτε να μην αφήνετε ψηφιακό αρχείο. Μην αφήνετε να σας αναγνωρίζουν από την κάρτα σας. Σκεφτείτε το και κάντε το βήμα για ένα μεγαλύτερο ταξίδι.
Στη Θεσσαλονίκη για της οποίας την τύχη γίνονται διάφορες ύποπτες και παρασκηνιακές μη εξουσιοδοτημένες διαβουλεύσεις, οι απλοί ανήσυχοι πολίτες θα διατρανώσουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στο ηλεκτρονικό φακέλωμα την Κυριακή 20 Μαρτίου στην πλ. Αριστοτέλους,
Ας γίνουμε αρωγοί  τους με όποιο τρόπο μπορούμε….. Άλλωστε αφορά τον καθένα μας.
εστάλη από unicorn astra



Η σπίθα Βέροιας ετοιμάζει τις πρώτες της δράσεις κατά της κάρτας του πολίτη, ζητούμε τη συμμετοχή και τη βοήθεια σας. Για εκδήλωση ενδιαφέροντος στείλτε μας e-mail στο aneksarpolites@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συμβάλλετε στην αλληλοενημέρωση των πολιτών. Πείτε μας τι γνωρίζετε και τι πιστεύετε